Кулинария

Още от преди Христа, преди египтяните, търговци от земята, сега известна като България са кръстосвали Средиземно море. Тези древни исторически факти са източник не само на голямо национално самочувствие, но и на вдъхновение. Много е изгубено през хилядолетията, но и немалко е запазено - свят, пълен с багри, ритми и мелодии от живия български фолклор, неувяхващата красота на българските занаяти, обичаи и фестивали, вкуса на българската кухня и доказаното качество на българските вина.

Българската кухня е богата на прекрасни ястия типични само за страната, като Банска капама (месо и зеленчуци, задушени в гювечета), Родопско чеверме (печено агне на шиш на открит огън), Тракийски катми (специален вид палачинки), Добруджанска баница, Дунавска рибена супа, Миди по созополски и много други. Тук всяко ястие се сервира с чаша хубаво вино. Нежните бели вина Димят, Мискет и Ризлинг са последвани от плътни червени като Мерло, Каберне и Гъмза.

Кулинария

България, заедно със страни като Франция, Испания, Италия и Гърция, е един от лидерите на производство на вино в света.